
عادات مضر برای دستگاه گوارش
همه انسان ها لا اقل یکبار این تجربه را داشته اند که بعد از غذا معده درد بگیرند و یا مشکلات گوارشی را تجربه کرده اند.این مشکلات گوارشی در برخی از افراد به صورت مقطعی است و بعد از مدتی از برطرف خواهد شد.
نوع حاد تر این مشکلات زمانی به وجود می آید که فرد مدت ها با درد های معده خود دست و پنجه نرم کند و تا همیشه این مشکلات با او باقی بماند. در این شرایط ، بیمار تا آخر عمر محکوم به استفاده از دارو و گرفتن رژیم غذایی خواهد بود و درد هایش به صورت مزمن باقی می ماند.
بیماریهای دستگاه گوارش بر اثر عوامل متعدد و دارای نشانههای مختلفی هستند. ناراحتیهای رودهای (روده بزرگ و كوچك)، یبوست، اسهال، استفراغ، عدم هضم مواد غذایی و… همه و همه از بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش میباشند. اغلب بیماریهای دستگاه گوارش ناشی از عوامل زیر هستند:
استرس
هنگامی كه دچار استرس میشوید، تمام قوای بدن صرف از بین بردن استرس شده و سعی میكند مناطق درگیر با استرس را تقویت و انرژی رسانی كند، در نتیجه این امر به خودی خود سبب میشود كه مواد غذایی به مدت طولانیتری در دستگاه گوارش مانده و سبب ایجاد عوارض گوارشی میشود.
مصرف كافئین
مصرف زیاد قهوه و یا مصرف آن با شکم خالی، سبب افزایش یافتن اسیدیته ترشحات معده شده و در نتیجه به جدار رودهها آسیب میرساند. از طرفی قهوه سبب ایجاد سوزش سر دل و برگشت اسید (ریفلاكس) میشود..
مصرف انواع داروها
بسیاری از داروهایی كه مصرف میكنیم، روی عملكرد دستگاه گوارش تاثیر میگذارند. یكی از آسیبهای شایع دستگاه گوارش بر اثر مصرف داروها، آسیب دیدن جدار و مخاط معده میباشد. برخی از داروها سبب كاهش فعالیت و عملكرد عصبها و ماهیچههای دستگاه گوارش میشوند. برخی از داروها نیز سبب بروز یبوست در افراد میگردند.
كمتحركی افراد
كم تحركی سبب كاهش متابولیسم و سوخت و ساز بدن میشود و یبوست ایجاد میكند. ورزشكردن، سبب رفع تنبلی معده شده و با تحریك ماهیچههای روده سبب حركت مواد غذایی موجود در روده میشود و به دفع آن كمك میكند.
خوب نجویدن
خوب نجویدن غذا و قورت دادن آن سبب میشود كه جذب ریزمغذیها از قبیل انواع ویتامینها، مواد معدنی و سایر تركیبات مورد نیاز بدن به خوبی انجام نشده و دفع شوند. از طرفی خوب نجویدن غذا میتواند سبب تولید گاز و عدم هضم مواد غذایی شود.
سیگار كشیدن
تركیبات شیمیایی در سیگار سبب بیماریهای رایج دستگاه گوارش مانند سوزش سر دل و زخممعده میشوند. سیگار كشیدن همچنین سبب افزایش خطر ابتلا به التهاب روده و سنگ كیسه صفرا میشود.
داشتن رژیم غذایی كمفیبر
فقدان فیبر در رژیم غذایی روزانه افراد میتواند سبب بروز یبوست و سایر بیماریها از جمله سرطان روده و كولون گردد.
منبع: سلامت نیوز
بازدیدها: 9