
سونوگرافی NT چیست؟
سونوگرافی NT چیست؟
سونوگرافی NT بخشی از غربالگری سه ماهۀ اول بارداری است و طی هفتههای ۱۱ تا ۱۳ بارداری انجام میشود. در این نوع سونوگرافی، پزشک میزان مایع پشت گردن جنین را با هدف بررسی احتمال اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون و تریزومی ۱۸ اندازهگیری میکند. سونوگرافی NT در کنار آزمایش خون و غربالگری های سه ماهۀ اول بارداری را تشکیل می دهند و احتمال ابتلای جنین به اختلالات کروموزومی را بررسی میکند و در صورت وجود احتمال بالا، پزشک برای تشخیص قطعی، آزمایشهایی مانندن نمونه گیری از خون بند ناف را تجویز خواهد کرد. در این مطلب با چگونگی انجام سونوگرافNT، نتایج و عوامل مؤثر در نتیجۀ آن آشنا خواهید شد.
چگونگی انجام سونوگرافی NT
سونوگرافیNT، توسط پزشک متخصص انجام میشود که آموزشهای ویژهای دیده است. در این سونوگرافی اغلب نیازی نیست که لباسهایتان را برای انجام اسکن در بیاورید. میتوانید لباس خود را بالا بزنید و کمربند دامن یا شلورتان را باز کنید. اگر پیراهن پوشیدهاید، به شما پارچهای برای پوشاندن پاها داده میشود و سونوگرافی از روی شکم انجام میشود. در برخی موارد که شکل قرارگیری جنین در رحم مناسب نباشد یا به علت چاقی، اسکار جراحی یا سوختگی بر روی شکم و یا میوم های بزرگ دیواره رحم جنین به خوبی در سونوگرافی از راه شکم دیده نشود ممکن است این سونوگرافی به روش داخل واژن نیز انجام شود.
آمادگی:
مثانۀ شما برای انجام سونوگرافی NT باید نیمه پر باشد و از شما درخواست خواهد شد تا قبل از انجام آن به اندازۀ کافی آب بنوشید. اگر مثانۀ شما خیلی پر شده است و احساس درد دارید اطلاع دهید.
صبحانه یا ناهار خود را کامل میل نمایید و ناشتا برای انجام این سونوگرافی مراجعه نکنید.
یک کمپوت آناناس همراه داشته باشید. در مواردی که حرکات جنین درون رحم شما کم باشد و جنین در موقعیت مناسب برای اندازه گیری قرار نداشته باشد خوردن کمپوت با بالا بردن سطح قند خون شما و جنین به بهبود حرکات کمک خواهد کرد.
در طول انجام این سونوگرافي:
- به پشت یا به پهلو روی تخت دراز خواهید کشید.
- به شکم شما ژل مالیده خواهد شد.
- پزشک، دستگاه کوچکی به نام پروب سونوگرافی را روی شکم قرار میدهد و با حرکت آن، تصاویر جنین شما روی نمایشگر نشان داده میشود و میزان مایع پشت گردن جنین را اندازه گیری می نماید.
- در صورت نیاز به انجام سونوگرافی از راه واژن روکش بر روی پروب مخصوص کشیده میشود، پروب درون واژن قرار میگیرد و با حرکت آن، تصاویر جنین شما روی نمایشگر نشان داده میشود و میزان مایع پشت گردن جنین را اندازه گیری می نماید.
- انجام چند سرفه به حرکت جنین کمک خواهد کرد. بنابراین در صورتی که پزشک از شما درخواست انجام سرفه کرد همکاری نمایید.
پس از پایان سونوگرافی میتوانید برای دفع ادرار به دستشویی بروید. این آزمایش معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد.
گاهی که جنین در وضعیت مناسب برای این اندازگیری قرار نداشته باشد ممکن است از شما خواسته شود به اتاق انتظار بروید ،مواد شیرین میل کرده و قدم بزنید تا جنین در وضعیت مناسبی برای اندازه گیری قرار گیرد. این فرایند ممکن است چندین بار تکرار شود و به ندرت سونوگرافی ممکن است به روز دیگری موکول شود.
توجه: این تکرار ها و اصرار پزشک بر قرار گیری جنین شما در موقعیت مناسب نشانه دقت بالای پزشک شما است.
عوامل مؤثر در نتیجه سونوگرافی NT:
شاید با وجود این که جنین دارای هیچ مشکلی نیست، نتایج این سونوگرافی حاکی از احتمال وجود برخی مشکلات در جنین باشد، این حالت را مثبت کاذب می نامند. همچنین ممکن است حالت برعکس آن نیز اتفاق بیافتد و نتایج مطالعه نرمال گزارش گردد. درحالیکه جنین دارای مشکل است و سونوگرافی قادر به تشخیص آن نبوده ، این حالت را نیز نتیجۀ منفی کاذب مینامند. همچنین ممکن است عواملی در انجام یا نتیجۀ این سونوگرافی مؤثر باشد. برخی از عواملی که میتواند تأثیرگذار باشد، در زیر آمده است:
- داشتن اضافه وزن یا چاقی مفرط مادر
- وجود مدفوع در رودهها
- پایین بودن غیرطبیعی حجم مایع آمنیوتیک
- ناتوانی برای دراز کشیدن در طول آزمایش
- قرارگیری جنین در حالتهای خاصی در طول سونوگرافی
- فعالیت بیش از حد جنین
توجه: آزمایشات خون غربالگری مرحله اول باید در همان روز انجام سونوگرافی NT انجام شود.
توجه: در این سونوگرافی جنسیت جنین به طور دقیق قابل تعیین نیست اما با احتمال 60-70% قابل پیش بینی است.
بازدیدها: 61